esence místa

ESENCE MÍSTA

☀️ součástí slunovratového festivalu a průzkumu příměstské krajiny kolem lahovické estakády a soutoku dvou významných řek byl i workshop pokoušející se zachytit chuťový profil místa skrze divoce fermentované nápoje připravené z na místě rostoucích bylin

☀️ divoké kvašení vychází z kvasinek přirozeně “divoce” se vyskytujících na některých rostlinách

☀️ v procesu dojde k alchymistické transmutaci přidaného cukru na alkohol, CO2 (bublinky!) a postupem času i na kyselinu octovou

☀️ bylo to docela napínavé, kvašení je procesuální věc a spolupráce s mikroby, část dění nemáme pod kontrolou, hraje tam roli příroda (život, ne-lidští aktéři :)), taky jsem si kladla otázku, jak sdílet procesovou magii

☀️ zájemci mohli ochutnávat z předpřipravené škály chutí (od slaďoučkých limo ke kyseláčům a hořkým bezonádám) vycházejících z charekteru místa a předletní sezóny

☀️ i se seznámit se základními principy divokého kvašení a se startéry si vytvořit vlastní kombinace chutí

☀️ průzkum a sběr na místě podpořila červnová procházka místní novou divočinou a stepním pásmem pod estakádou s biologem Jiřím Sádlem a konzultace s fermentačními specialistkami (děkuji!)

☀️ nejoblíbenější nápoje byly superbublavé bezinkové šampaňské, aperol se zelenými ořechy, vína s kopřivou a pelyňkovo-řebříčkové primitivní pivo

☀️ zajímalo by mě, jak se bude chuťový profil místa proměňovat v průběhu roku

☀️ za fotky děkuju Adéle Márové, Radoslavě Schmelzové, Tomášovi Arnotovi

☀️ workshop byl součástí série událostí Utopie něhy na Slunovratovém festivalu na Soutok, zaštítěném Umění pro město, GHMP, Institut plánování a rozvoje Prahy – IPR ve spolupráci s Technologická agentura ČR

#☀️#esencemista #slunovratnasoutoku #kvasinky #divokekvaseni #velkékvašení #divokekvasenenapoje #bezonada #primitivnipivo #bylinnepivo #bezinkovevino#orechovyliker #aperol #umenipromesto #radotinskymost #bioculturalhope #utopieněhy


Posted

in

by

Tags: