ESENCE MÍSTA
součástí slunovratového festivalu a průzkumu příměstské krajiny kolem lahovické estakády a soutoku dvou významných řek byl i workshop pokoušející se zachytit chuťový profil místa skrze divoce fermentované nápoje připravené z na místě rostoucích bylin
divoké kvašení vychází z kvasinek přirozeně “divoce” se vyskytujících na některých rostlinách
v procesu dojde k alchymistické transmutaci přidaného cukru na alkohol, CO2 (bublinky!) a postupem času i na kyselinu octovou
bylo to docela napínavé, kvašení je procesuální věc a spolupráce s mikroby, část dění nemáme pod kontrolou, hraje tam roli příroda (život, ne-lidští aktéři :)), taky jsem si kladla otázku, jak sdílet procesovou magii
zájemci mohli ochutnávat z předpřipravené škály chutí (od slaďoučkých limo ke kyseláčům a hořkým bezonádám) vycházejících z charekteru místa a předletní sezóny
i se seznámit se základními principy divokého kvašení a se startéry si vytvořit vlastní kombinace chutí
průzkum a sběr na místě podpořila červnová procházka místní novou divočinou a stepním pásmem pod estakádou s biologem Jiřím Sádlem a konzultace s fermentačními specialistkami (děkuji!)
nejoblíbenější nápoje byly superbublavé bezinkové šampaňské, aperol se zelenými ořechy, vína s kopřivou a pelyňkovo-řebříčkové primitivní pivo
zajímalo by mě, jak se bude chuťový profil místa proměňovat v průběhu roku
za fotky děkuju Adéle Márové, Radoslavě Schmelzové, Tomášovi Arnotovi
workshop byl součástí série událostí Utopie něhy na Slunovratovém festivalu na Soutok, zaštítěném Umění pro město, GHMP, Institut plánování a rozvoje Prahy – IPR ve spolupráci s Technologická agentura ČR
##esencemista #slunovratnasoutoku #kvasinky #divokekvaseni #velkékvašení #divokekvasenenapoje #bezonada #primitivnipivo #bylinnepivo #bezinkovevino#orechovyliker #aperol #umenipromesto #radotinskymost #bioculturalhope #utopieněhy